Jak wyposażyć kawiarnię – lista zakupów

O otworzeniu własnego biznesu marzy wielu z nas, jeżeli otwieramy go w branży gastronomicznej, musimy pamiętać o odpowiednim wyposażeniu naszego lokalu. W niniejszym artykule zajmiemy się wypunktowaniem niezbędnego sprzętu i akcesoriów, które muszą się znaleźć w każdej kawiarni. Oczywiście obok uśmiechniętej obsługi, wyjątkowych deserów i przyjaznej atmosfery.

Profesjonalny ekspres do kawy

Umówmy się, nie ma dobrej kawiarni, bez dobrej kawy. Niech nic nas nie podkusi, żeby akurat na tym sprzęcie oszczędzać. To właśnie od ekspresu w głównej mierze zależy jakość podawanej kawy w naszym lokalu. Podczas podejmowania decyzji dotyczącej zakupu tego urządzenia należy wziąć kilka czynników pod uwagę, jednak jedną z najlepszych opcji jest przeważnie ekspres ciśnieniowy. Jest on najbardziej profesjonalny z tego względu, że gorąca woda ma kontakt z kawą jedynie w krótkim czasie, co w konsekwencji skutkuje mocniejszym aromatem espresso, a nie jego rozwodnioną wersją. Dodatkowo ważne jest, aby taki ekspres posiadał dyszę do spieniania mleka.

Niebanalna zastawa, czyli porcelana i szkło

Na zastawę składa się porcelana, czyli wszelkie talerze, talerzyki, miseczki i filiżanki, natomiast szkłem nazywamy szklanki, salaterki i kieliszki. Oczywiście jedni powiedzą, że są to tylko szczegóły, jednak właśnie na takie detale klienci zwracają uwagę. Dlatego musimy zaopatrzyć się w zastawę, która charakteryzuje się oryginalnością i wysokimi walorami estetycznymi. Dodatkowo nie zapominajmy, że szkło w kawiarni jest szczególnie narażone na wyjątkowo mocną eksploatację, a zatem musimy postawić na naprawdę jego wysoką jakość. Szkło Libbey jest marką, która jest ceniona na rynku gastronomicznym i nie tylko, właśnie ze względu na połączenie wysokiej jakości produktów z ich nieskazitelnym wyglądem. Libbey szkło możecie znaleźć na tej stornie internetowej: https://agusto.pl/436-szklo-libbey.

Witryna chłodnicza

W kawiarni nie może zabraknąć oczywiście deserów, które potrafią osłodzić niejednemu nawet najbardziej pochmurny dzień. Z tego względu, że przodującym zmysłem, który jest odpowiedzialny za chęć nabywania dóbr, jest nasz wzrok, wystarczy zaopatrzyć naszą kawiarnię w szklaną witrynę chłodniczą, na której ułożymy smakowite ciasta, efektowne torty i inne słodkie desery. Ten zabieg sprawi, że żaden klient, bez wyjątku nie będzie mógł się oprzeć spróbowaniu naszych wyrobów.

Dyspenser do pitnej czekolady

Oprócz fanów kawy, są też fani czekolady, szczególnie ci młodsi, dlatego strzałem w dziesiątkę będzie inwestycja czekoladziarkę. Podobnie jak w przypadku ekspresu, to właśnie dyspenser gwarantuje dobrą jakość i odpowiedni smak czekolady. Dlatego zdecydujmy się na sprzęt wysokiej jakości.

Dystrybutor do lodów

Wiosną i latem w kawiarni nie może zabraknąć lodów, najlepiej takich własnej roboty, dlatego warto wyposażyć nasz lokal w odpowiedni dystrybutor. Sprzęt ten, to po prostu zamrażarka w postaci szafy mroźniczej z wyznaczonymi miejscami na pojemniki, w których znajdują się różne smaki lodów.

Każda kawiarnia powinna być wyposażona w niezbędniki, bez których jej funkcjonowanie nie byłoby możliwe. Oprócz oczywistego ekspresu do kawy jest to niebanalna i trwała zastawa, dyspenser do czekolady pitnej, czy też witryna chłodnicza. Nie zapominajmy jednak o produkcie, który musi się obronić, czyli o jakości wypieków, które serwujemy. Dodatkowo stawiajmy na wyszkolenie zespołu w zakresie umiejętności parzenia kawy, ale i ogólnej wiedzy dotyczącej kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *