Wyposażenie kuchni gastronomicznej – podstawy

Wyposażając lokal gastronomiczny w niezbędne urządzenia i akcesoria, warto podzielić je tematycznie na poszczególne kategorie. W każdym niezbędne będą sprzęty do chłodzenia i pieczenia, podstawowe sprzęty kuchenne, drobniejsze akcesoria, sprzęty do utrzymywania ciepła potrawy, meble ze stali nierdzewnej oraz produkty do prezentacji dań.

Podział i lista zakupów

Jeśli planujesz otworzyć lokal, jednym z Twoich pierwszych zadań będzie wyposażenie kuchni gastronomicznej. Przede wszystkim określ zatem charakter lokalu, a następnie przygotuj listę zakupów – inne urządzenia będą niezbędne w restauracji, barze, na stołówce czy w kawiarni albo cukierni.

Na przykład w tej ostatniej niezbędna jest maszyna do lodów, a do restauracji z ogródkiem – lampa owadobójcza. Weź pod uwagę każdy szczegół i podziel wszystkie elementy na podstawowe kategorie – jak chłodzenie i mrożenie, meble, higiena, prezentacja, urządzenia kuchenne, drobny sprzęt itd.

Chłodzenie i mrożenie. Nie każdy lokal będzie posiadał taras czy ogród, dlatego zakupy typu lampa owadobójcza czy meble tarasowe nie znajdują się na liście niezbędnych zakupów, ale z pewnością są na niej sprzęty do mrożenia i chłodzenia żywności – jak na przykład komory mroźnicze, regały i szafy chłodnicze czy wkłady chłodzące.

Prezentacja. W kawiarniach czy cukierniach odpowiednie wyeksponowanie deserów ma niebagatelne znaczenie, bo pozwala skusić klienta do zakupu. To ważna kategoria zakupowa – na tej liście może znaleźć się także lampa owadobójcza, aby odstraszyć owady i umilić gościom wieczorne spotkania.

Podstawowe urządzenia kuchenne. Kotleciarki, frytownice, kuchnie gastronomiczne, naleśnikarki, roboty kuchenne czy płyty grillowe – to tylko kilka przykładowych urządzeń niezbędnych w kuchni. Ich dobór zależy jednak od charakteru lokalu – wyposażenie kuchni gastronomicznej jest kwestią indywidualną. Poza urządzeniami trzeba też spisać drobne akcesoria, niezbędne w pracy kucharza.

Utrzymywanie ciepła. Lampa owadobójcza i grzewcza – to niezbędne wyposażenie tarasu czy ogródka restauracyjnego, ale w samej kuchni niezbędne są m.in. bemary i podgrzewacze (do talerzy, filiżanek itd.) czy warniki do wody lub termosy, które zapewnią daniom i zastawie odpowiednią temperaturę. Ich dobór także zależy od lokalu – inne zapotrzebowanie będzie miała restauracja hotelowa, inne bar szybkiej obsługi, firma cateringowa czy stołówka.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – podstawy
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *